Gastronomija

               Pag je jedinstven po mnogo čemu, naprije po vegetaciji habitusu u kojem su stabla najrjeđi vegetacijski oblik, zato je Pag najveće carstvo kamenjara na Jadranu, u kojem raste aromatično bilje, kadulja i smilje, koje su osnova u prehrani paških ovaca na kamenjaru, te daju poseban okus poznatom paškom siru. Pag kroz gastronomiju nudi prvoklasni ovčji Paški sir, janjetinu ispod peke, domaće bijelo vino – paška žutica, pršut u maslinovom ulju i brojne plodove mora.

              Samostan sestara Benediktinki pored brojnih vrijednih crkvenih relikvija i slika čuva i tradiciju spravljanja baškotina, aromatičnog dvopeka kojeg možete kupiti na ulazu u samostan. Punoće njegova okusa dolazi do izražaja kada je namočen u jutarnju bijelu kavu.

              Kadulja koja u svibnju otok oboji plavičasto daje snažan i ljekoviti kaduljin med, ili čaj koji garantiraju zdravlje u zimskim mjesecima.

             Grad Pag tradicionlno je i ekonomski orijentiran na more. Od davnih vremena do danas se koristi za proizvodnju kvalitetne i prirodne morske soli isušivanjem mora u plitkim glinastim bazenima u koje se uvodi more (soline). Na otoku su takve soline izvedene u produljenju morske uvale kod mjesta Dinjiška (stari napušteni pogon) i u dugodolini kojom jedan rukav Paškog zaljeva kod grada Paga izlazi na suho (aktivan pogon).